Home Reizen Tickets Reisgids Over Ons Contact

   Aanbod Reizen China
   Tickets China
   Extra Info China

   Yangshuo
   Sichuan
   Shanghai
   Peking
   Xi'an
   TibetJokhang Tempel TibetJokhang Tempel TibetDe Jokhang Tempel is gelegen in het centrum van de oude stad Lhasa, Tibet. Het Johkang klooster is zowat de belangrijkste zetel van het Tibetaans boeddhisme. Het werd voor het eerst gebouwd in 647. De legende verteld dat in 643, de prinses Wencheng Lhasa bereikte. De prinses bracht een levensgroot beeld (het beeld van Skyamuni) met zich mee toen ze 12 was. Men gelooft dat het beeld ingewijd is door Sakyamuni zelf. Er zijn 2 levensgrote beelden van Sakyamuni in de wereld. Het ene is acht jaar oud, het andere twaalf jaar oud en het laatste achttien jaar oud. Jokhang Tempel Tibet Oorspronkelijk was het levensgrote beeld van Sakyamuni (leeftijd 16 jaar) afkomstig uit India, maar het zonk in de Indische Oceaan tijdens de religieuze oorlog. Zo is het levensgrote beeld van Sakyamuni (het 12 jaar oude), het meest waardevolle. Songtsen Gampo bouwde het Ramoche klooster voor prinses Wencheng om het standbeeld onder te brengen. Tevens bouwde hij het Johkang klooster voor de Nepalese prinses Khidzun. Wanneer prinses Jicheng het standbeeld van Sakyamuni van het Ramoche klooster naar het Jokhang klooster bracht, werd dit het nieuwe gebedscentrum.

Jokhang Tempel TibetBoven de hoofdingang van de Jokhang staat een gouden wiel met acht spaken, het Dharma Wiel, geflankeerd door twee herten. De spaken van het wiel vertegenwoordigen het achtvoudige pad (naar de Verlichting) en de herten dienen als herinnering aan het feit dat Boeddha zijn eerste preek gaf in een hertenkamp. Vele pelgrims aanbidden dit symbool uitgebreid.


Jokhang Tempel TibetDe muren van de eerste binnenplaats zijn bekleed met honderden lichten. Deze flikkerende deuropening leidt tot een van Tibet's meest intense religieuze sferen. De eerste verdieping herbergt een aantal kapellen, elk gewijd aan een andere godheid, monnik of koning. Achter de vele beelden, zijn de wanden van de kapel bedekt met levendige muurschilderingen, als beeltenis van relevante Sutra en historische verhalen. Een omslachtige weg tussen de kapellen leidt u uiteindelijk naar het binnenste heiligdom, dit wordt dagelijks gebruikt voor de eredienst. In het midden, achter de rijen van kussens, staan levensgrote standbeelden van boeddha's en Bodhisattva's.