Home Reizen Tickets Reisgids Over Ons Contact

   Aanbod Reizen China
   Tickets China
   Extra Info China

   Yangshuo
   Sichuan
   Shanghai
   Peking
   Xi'an
   TibetWist je dat... Weetjes op China Reis... je een chinees rijbewijs nodig hebt om met de wagen in China te rijden?
verkeer China en een chinees rijbewijsDe chinese verkeersborden zijn in het chinees, de politie spreekt chinees. De verkeersregels zijn zowat identiek als Belgie en Nederland : men rijdt aan de rechterzijde van de weg, er zijn verkeerslichten in China. Niettegenstaande kan het verkeer een chaotische indruk nalaten bij buitenlanders. Je hebt inderdaad een chinees rijbewijs nodig, en daarvoor moet je een rijexamen afleggen in China. Praktijk-examen is niet zo moeilijk als u reeds een rijbewijs heeft, maar het theoretisch examen is wat moeilijker, voornamelijk als u geen chinees spreekt en schrijft. In dat geval kan u een chinese persoon het examen in uw plaats laten afleggen.


... de meeste chinezen niet kunnen zwemmen ?
chinezen kunnen niet zwemmen zonder gele boeiDe laatste jaren krijgen de chinese kindjes zwemles op school. Maar voor het jaar 2000 was er geen zwemles in de chinese scholen. Met als gevolg dat vandaag vele chinezen niet kunnen zwemmen. Het is een gek gezicht als je naar het strand in China gaat waar alle chinezen zwemmen met gele boeien.


... Hong Kong een afzonderlijke staat is en dat je voor het bezoeken van zowel China als Hong Kong een afzonderlijke visa nodig hebt?
Inderdaad, wil je Hong Kong bezoeken, dan zul je een extra visa moeten aanvragen. Zelfs voor een bezoek aan Tibet heb je een speciale vergunning nodig.


... het gemiddeld trouwfeest in China slechts 3 uur duurt ?
chinese trouw - een kort gebeuren Het is de gewoonte in China om familie en vrienden uit te nodigen voor een schitterend maaltijd. Je moet wel vlug eten, want na 3 uur is het afgelopen. Ze beginnen met het aansnijden van de cake en dan kan je beginnen met het hoofdgerecht, of onmiddellijk met de cake... Kort maar krachtig!

... de elektrische motorfiets (of e-bike) in China heel populair is ?
E-bike China of elektrische motorfietsDe elektrische motorfiets is populair in China ; je ziet ze overal. Je kan er makkelijk 25 kilometer mee rijden en dan moet de fiets het stopcontact in.


... een pas afgestudeerde 2.000 CNY of ongeveer 200 Euro per maand verdient ?
De levenstandaard is natuurlijk iets lager, de produkten zijn goedkoper in China en voor 10 CNY of 1 euro heb je goed gegeten. Niettegenstaande is dit zelfs voor de chinezen een laag inkomen.


... de chinezen noedels of rijst eten als ontbijt ?
Kippepootjes, een delicatesse voor chinezenChinezen zijn dol op rijst en dol op noedels. Ze eten het zo graag, dat hun ontbijt bestaat uit rijst of noedels. Chinezen eten zelden of geen brood, noch aardappelen. Aap, slang, schildpad, rat, kippepoten, varkenssnuiten en -oren, hond, kat ; je kan het zo gek niet noemen, maar de chinezen eten werkelijk alles. Deze gerechten eten ze niet als ontbijt, maar eerder als avondmaal of als snack.


... er 1.300.000.000 chinezen op de wereld zijn ?
Een derde van de wereldbevolking : 1,3 biljoen chinezen. China is het land met het meest aantal mensen. China heeft meer dan 100 steden die elk meer dan 1 miljoen inwoners tellen. Een stad met 1 miljoen inwoners wordt in China aanschouwd als kleinschalig. Daarna volgt India met 1,1 biljoen mensen.


... China het internet-verkeer monitort en manipuleert ?
Er zijn een 60-tal regelgevingen omtrent websites en internet. China blokkeert bepaalde websites, wat maakt dat u deze niet kan openen in een browser in China. Het gaat ondermeer over pornografische, criminele websites, maar ook websites die verwijzen naar de politiek van het land, of zelfs naar de Dalai Lama.


... de doodstraf nog steeds bestaat in China ?
Doodstraf ChinaDe chinese overheid is er niet echt tuk op om cijfers vrij te geven, maar men gelooft dat het aantal executies in China gedaalt is ten aanzien van voorgaande jaren. In 2007 werden 470 officiele executies uitgevoerd, maar dit aantal wordt aanschouwd als het absolute minimum. De amerikaanse organisatie Dui Hua Foundation schat dat 6.000 mensen de doodstraf hebben gekregen in 2007.


... het buskruit, de kruiwagen en het kompas uitgevonden zijn in China ?
Lees alles over de uitvindingen in China : chinese uitvindingen


... de chinezen niet zomaar mogen verhuizen in hun eigen land ?
Chinezen moeten toelating krijgen van de overheid als ze willen verhuizen naar een andere stad. Dit om te vermijden dat vele mensen plots allemaal naar 1 plaats verhuizen.


... chinese koppels slechts 1 kind mogen hebben ?
Geboorte-beperking ChinaTen tijde van Mao werden de chinese vrouwen gemotiveerd om zoveel mogelijk kinderen te baren. In septemer 2002 werd de geboorte-beperking in China ingevoerd. Sinds dan mogen chinese koppels slechts 1 kind ter wereld brengen. Indien een koppel een tweede of derde kind ter wereld brengt, worden ze beboet. Deze boete kan oplopen tot 8 maal het jaarloon van het koppel. Vele chinese koppels willen dat hun enig kind een jongen is. Wat er gebeurt met de jonggeboren meisjes kan u op het internet vinden.


... China het 4e rijkste land is in de wereld ?
In 2007 is China het 4e rijkste land met een reserve van 1.066 biljoen USD op het einde van 2006. De lijst van het International Monetary Fund en de lijst van de World Bank geven volgende cijfers vrij voor 2007 omtrent rijkste landen :

  • 1e plaats : US
  • 2e plaats : Japan
  • 3e plaats : Duitsland
  • 4e plaats : China
  • 16e plaats : Nederland
  • 18e plaats : Belgie


... 130.000.000 chinezen (of 10% van de chinese bevolking) vandaag de dag arm zijn ?
130 miljoen chinezen in hongersnood en armoede10% van de chinese bevolking leeft in hongersnood. Met een totale bevolking van 1,3 biljoen is dat al makkelijk 130 miljoen chinezen die in armoede leven. Niettegenstaande heeft de chinese overheid de armoede (degenen die met minder dan een dollar per dag rondkomen) teruggebracht van 16% naar 10% in de periode 2001 tot 2004. In 3 jaar tijd werden 70 miljoen mensen uit de armoede gelift naar betere levensstandaarden.