Home Reizen Tickets Reisgids Over Ons Contact

   Aanbod Reizen China
   Tickets China
   Extra Info China

   Yangshuo
   Sichuan
   Shanghai
   Peking
   Xi'an
   TibetDe taxi nemen in ChinaHoe neem ik de taxi in China ?Je hebt ze in alle kleuren ... en ook in alle geuren. Dikwijls zie je dat de taxi's in een stad allemaal van hetzelfde merk zijn. Zo zal je bijvoorbeeld in Wuhan enkel Citroen-taxi's te zien krijgen. Soms zie je dan weer taxi's in verschillende kleuren : dit komt omdat ieder taxi-bedrijf zijn wagens in een eigen kleur heeft.

Afhankelijk van de stad, start de meter met een bepaald bedrag. In de grotere steden is dit al makkelijk 10 of 11 yuan ; in sommige steden kan dat startbedrag slechts 3 yuan zijn. Na een tijdje begint de meter dan te lopen. Let er wel op dat de taxi-bestuurder zijn meter aanzet. Het aanzetten van de taxi-meter is soort hendel, gemonteerd op het dashboard, die dan achterover wordt getrokken. Taxi's zijn over het algemeen goedkoop in China.

Uitzonderlijk weigeren taxi-chauffeurs om de meter aan te zetten. Bij grote events of grote vraag naar taxi's, gebeurt het dat chauffeurs een vaste prijs hebben. Ook belangrijk om weten is dat de taxi-chauffeurs hun shift meestal eindigt tussen 15u en 18u (uren afhankelijk van stad tot stad), op die ogenblikken is het moeilijk om een taxi te vinden.

Laat je alvast niet verleiden door individuen die je een rit aanbieden. Meestal zijn dit geen taxi-chauffeurs. Ze ronselen klanten, hetzij in het trein- of busstation en nog veel meer op de luchthavens en publieke taxi-stops. Deze personen hebben uiteraard geen taxi-licentie, en ook geen taxi-meter (dus je betaald een vast bedrag). Meestal rekenen zij hogere tarieven vergeleken met de gewone taxi's. e

Als vrouw of kind mag je vooraan naast de taxi-bestuurder zitten, als man mag je in principe enkel achteraan de wagen plaats nemen (in de praktijk kan het anders natuurlijk). Meestal zijn de veiligheidsriemen of gordels achteraan in de wagen niet beschikbaar. Roken mag je in principe niet in de taxi, hoewel taxibestuurders zelden weigeren.

Je kan betalen in cash. In sommige steden (bijvoorbeeld in Shanghai) kan je tevens betalen met je digitale metro-kaart. Deze kaart kan je opladen (met centjes) zodat je vlot de metro en/of de taxi kan nemen. Een dergelijke kaart kan je slechts in bepaalde metro-stations kopen, en slechts in 1 metro-station in Shanghai terugbrengen.

Voor je uitstapt, kijk nog eens goed of je niets vergeten bent. Het is ook nuttig om een bewijsje te vragen aan de taxi-bestuurder, meestal staat het nummer van de taxi op het bewijsje, in geval je toch iets mocht vergeten zijn in de taxi.

Het is ook een goede gewoonte om een visitekaartje van het hotel (in het chinees) mee te nemen zodat je het aan de taxibestuurder kan tonen als je op pad bent geweest. Dan kan hij je vlot terug naar het hotel brengen.

Taxi's rijden meestal wat sneller en onvoorzichtiger in China, iets dat je snel gewoon wordt...