Home Reizen Tickets Reisgids Over Ons Contact

   Aanbod Reizen China
   Tickets China
   Extra Info China

   Yangshuo
   Sichuan
   Shanghai
   Peking
   Xi'an
   TibetVuurwerk en Chinees NieuwjaarVuurwerk en chinees nieuwjaar De chinese kalender of maankalender telt anders dan onze 'Gregoriaanse' kalender. De Chinese kalender heeft per jaar 12 of 13 maanden. De maanden hebben negenentwintig dagen (kleine maanden) of dertig dagen (grote maanden). Zeven keer in de negentien jaar wordt een extra dertiende (schrikkel)maand ingevoegd. Chinees nieuwjaar valt dus telkens op een andere datum (alvast op onze kalender). Belangrijk om weten is dat elk jaar een ander dierenriem op het front treedt. Un 2009 was dit de Os, in 2010 staat de Tijger op de voorgrond en in 2011 wordt dit de Konijn/Haas/Kat.

Chinees nieuwjaar start voor de chinezen meestal met een paar dagen extra werken (in ruil voor wat extra verlofdagen). De verlofdagen van de chinezen worden bepaald door de overheid. Praktisch gezien geeft dit problemen daar 1.3 biljoen chinezen samen verlof nemen. De meeste chinezen maken van de gelegenheid gebruik om hun familie te bezoeken. Treinstations en luchthavens zijn in deze nieuwjaars-week de meest druk bezochte plaatsen in China.

Chinees nieuwjaarOp vele plaatsen merk je bomen met rode envelopes. De rode kleur is een geluksbrenger voor de chinezen en de rode envelope wordt meestal gegeven op een bruiloft aan het bruidspaar (met wat centjes erin). Ook wordt er gebruik gemaakt van de rode envelope voor verjaardagen en andere belangrijke gebeurtenissen.

Chinees nieuwjaar bestaat niet zonder vuurwerk. Overal in China wordt vuurwerk afgestoken, dit begint reeds van voor nieuwjaarsnacht en duurt een volle week. De hele week door kan je genieten van knallen en een mooi lichtspektakel tot in de diepe nachtuurtjes. Het vuurwerk wordt door Chinezen aangestoken om de boze geesten te verjagen.

Tijdens Chinees nieuwjaar is het tevens de gewoonte om samen met de familie dumplings (chinese raviolie) te maken, te koken en samen op te smullen.