Home Reizen Tickets Reisgids Over Ons Contact

   Aanbod Reizen China
   Tickets China
   Extra Info China

   Yangshuo
   Sichuan
   Shanghai
   Peking
   Xi'an
   TibetChinese Religie : Tao´sme
Chinese Religie - Het Yin Yang Symbool - Symbool van het tao´sme

Het symbool van het tao´sme :

Het tao´stische symbool is een bekend symbool : Het is de balans van de tegenpolen in het universum. De twee wervelende vormen binnen het symbool geven de indruk van verandering - dat is op zich de enige constante factor in het universum. Een traditie bepaalt dat Yin (of Ying, de donkere kant) is de adem die de aarde creerde. Yang (de lichte kant) symboliseert de adem die de hemel creerde.

Allan Watts beschrijft de yin en yang als negatieve en positieve energie polen: "De ideogrammen geven de zonnige en schaduwrijke kanten van een heuvel aan. Ze worden in verband gebracht met de mannelijke en de vrouwelijke, de sterke en de zwakke, het licht en het donker, de stijgende en het dalende, de hemel en de aarde."

Maar aangezien niets in de natuur is puur zwart of puur wit, bevat het symbool een kleine zwarte vlek in de witte krul, en een bijbehorende witte plek in de zwarte krul.Geschiedenis van het Tao´sme :

Tao kan vertaald worden als weg of de weg. Tao verwijst naar wat ervaart moet worden. Tao´sme verwijst naar een macht stroomt door alle dingen, en de levende dingen, en de dode zaken. Tao´sme regelt natuurlijke processen en voedt evenwicht in het heelal. Hij belichaamt de harmonie van tegenstellingen : zo is er geen liefde zonder haat, geen licht zonder donker, geen man zonder vrouw.

De stichter van het tao´sme is Lao-Tse (604-531 voor Christus), een tijdgenoot van Confucius. Alternatieve spellingen: Lao Tze, TSU Lao, Lao Tzu, Laozi, Laotze, enz. Hij was op zoek naar een manier die zou kunnen worden voorkomen dat de constante feodale oorlogen en andere conflicten die de samenleving zijn leven ontwrichten. Het resultaat was zijn boek: Tao-te-Ching. Anderen geloven dat hij een mythisch karakter is.

Tao´sme begon als een combinatie van psychologie en filosofie, maar ontwikkelde zich later tot een religieus geloof, het werd zelfs aangenomen als staatsgodsdienst. Tao´sme, samen met het boeddhisme en confucianisme, werd een van de drie grote godsdiensten van China. Met het einde van de Ch'ing-dynastie in 1911, kwam er tevens een eind aan de ondersteuning van het tao´sme door de staat. Een groot deel van het tao´stische erfgoed werd vernietigd tijdens de volgende periode van oorlogen. Na de communistische overwinning in 1949, werd de religieuze vrijheid beperkt : De nieuwe regering dwong monniken tot handmatige arbeid, tempels werden in beslage genomen en geplunderd. Verschillende miljoen monniken werden teruggebracht tot minder dan 50000. Tijdens de culturele revolutie in China van 1966 tot 1976, werd een groot deel van het resterende tao´stische erfgoed vernietigd. De religieuze tolerantie werd hersteld onder Deng Xiao-ping vanaf 1982.

Het tao´sme heeft op dit moment ongeveer 20 miljoen volgelingen, en is in de eerste plaats aanwezig in Taiwan. Ongeveer 30.000 taoisten leven in Noord-Amerika; 1720 in Canada. Het tao´sme heeft een belangrijke invloed gehad op de Noord-Amerikaanse cultuur op het gebied van acupunctuur, fytotherapie, holistische geneeskunde, meditatie en vechtsporten.